neděle 7. října 2007

Údržba pc-Zrychlení počítače

>> Údržba PC - Zrychlení počítače

Jak urychlit start windows?

Pro urychlení nabíhání windows je důležitých pár kroků a mezi ně patří hlavně optimalizace bootup sekce. Tu můžete provédst pomocí programu BootVis, který je produktem Microsoft, ale z mě neznámých důvodů jej nedodávají k windowsům. Obsluha programu je jednoduchá, stačí pouze spustit (žádná instalace), zvolit v menu záložku Trace > Optimize System, potvrdit restartování počítače, nechat ho naběhnout a pak jen čekat. Výsledky optimalizace jsou znatelné. Po zapnutí počítače by na běžném systému mělo trvat pouze 30s, aby se dostal do použitelného stavu, ze stavu spánku do 20s a z režimu nečinosti 5s. Dále pak je dobré mít co nejčistší registry a defragmentovaný disk.

Microsoft BootVis

Pořádek na disku

Docílit pořádku není tak těžké. Jde hlavně o smazání cookies a temporary internet files (dočasných souborů) - či také temp. Zahajte tím, že klikněte pravým tlačítkem na ikonu Internet Explorer a dejte vlastnosti (nebo vyberte z menu v Internet Exploreru Nástroje a vyberte Možnosti Internetu = je to to samé). Klikněte na smazat soubory cookie, odstranit soubory (+ veškerý obsah offline) a můžete i vymazat historii. Složku temp můžete smazat také, je ale skrytá a nachází se někde v Documents and Settings u každého uživatele.
Další krok je také odstranění Malwaru a , o tom ale už více v následující sekci

Nastavení prefetcheru

Jedná se o složitější krok. Potřebujete přístup do systémových registrů. Pokud máte, můžeme se do toho pustit. Co je vlastně prefetcher? Prefetcher je služba, která pomáhá systému a aplikacím startovat rychleji. Oproti starším systémům windows je to tedy velká výhoda windows xp. Prefetcher pracuje zhruba tak, že často využívané programy a soubory obecně ukládá do speciálního adresáře. Ten nyní vymažeme od nepotřebného nepořádku. Takže jděte do C:\WINDOWS\Prefetch\ a smažte celý obsah složky prefetch. Systém vytvoří nový seznam při dalším startu. Dále jděte do nabídky Start -> Spustit a tam zadejte Regedit. Najděte cestu HKEY_LOCAL_MACHINE \SYSTEM\ CurrentControlSet\ Control\ Session Manager\ Memory Management\ PrefetchParameters a nastavte hodnotu EnablePrefetcher na 5 (neznámá hodnota, která je doporučována, ale 0 = vypne prefetcher - pro uživatele s malou operační pamětí, 1 = jenom prefetch aplikací, 2 = prefetch bootu, 3 = 1 + 2). Ukončete všechny programy a restartujte systém.

Nastavení prefetcheru Windows XP

Nastavení windows xp pro maximální výkon

Dalším krokem jak zrychlit práci ve windows xp je vypnutí grafických stylů jako je třeba obrázek na pozadí atd. Vypněte jej v nastavení zobrazení, nechte pouze barvu. Dále zrušte styly windows xp a použijte standartní (sice není moc pohledný, ale zabírá nejméně místa v operační paměti). Vypněte spořič obrazovky. Dále pak klikněte pryvým tlačítkem myši na tento počítač a vyberte Vlastnosti (pro klasické zobrazení nabídky start) nebo na ovládací panely v nabídce start a dále spustte Systém. Vyberte záložku Upřesnit a v rámečku výkon dejte Nastavení. Dále pak vyberte Optimilizovat pro výkon a dejte OK.

Nastavení na výkon Windows XP

Vypnutí nepotřebných služeb

Tento krok je o něco riskantnější, doporučuji spíše pro zkušenější uživatele. Jedná se o vypnutí nepotřebných služeb systému windows xp, které běží na pozadí a zabírají jak výkon CPU tak operační paměť. Jak vypnout nepotřebné služby? Jděte do nabídky Start -> Nastavení -> Ovládací panely -> Nástroje pro správu -> Služby. Vyberte nepotřebnou službu a dvakrát na ni klikněte. Otevřou se vlastnosti. Nastavte režim spouštění z Automatického na manuální nebo je úplně zakažte (nedoporučuji). Mezi nepotřebné služby řadím třeba různé služby nápovědy například Nero Burner helper, iTunes helper atd. Mezi nepotřebné systémové služby pak třeba Terminálovou službu, Netmeeting nebo třeba Automatické Aktualizace.

Vypnutí služeb ve Windows XP

Jak urychlit vypnutí počítače?

Rychlost vypínání windows závisí hlavně na době, kdy se vypínají služby a odhlašuje se uživatel. Základní doba, za kterou se může vypnout jeden proces je systémově nastavena na 20s, což velmi mnoho, zvlášt pokud běží třeba 40 procesů. Zde si povíme, jak tuto dobu snížit. Tato optimalizace vyžaduje pokročilou úroveň znalosti práce s počítačem. Nyní už k samotnému postupu. Spustte nabídku Start, Spustit a napište Regedit a odklikněte. V regeditu najděte HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control. Klikněte na složku Control a poté vyberte "WaitToKillServiceTimeout". Klikněte pryvým tlačítkem myši a dejte Modify (upravit). Zkuste nastavit hodnotu na 5000 nebo třeba 2000. Tyto hodnoty jsou časy, za které budou ukončeny procesy a jsou udány v ms. Uložte, vypněte regedit a zkuste restartovat počítač. Výsledek bude znatelný. Mě osobně vypnutí trvá zhruba 4 - 5s.

RegEdit - Control

Veškeré optimalizace provádíte na vlastní riziko.

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Moc pěkně a čtivě napsaný návod na optimalizaci PC je k nalezení také tady: Tipy a triky: Jak radikálně zrychlit počítač
Doporučuju stáhnout PDFko, stojí za to!

Zdravím