neděle 14. října 2007

Nahrávání 2část

Nahráváme

Předpokládejme, že nechcete stahovat, ale naopak někomu poslat větší soubor. RapidShare nabízí i neregistrovaným uživatelům nahrání (upload) libovolného množství souborů. Podmínka je jediná: velikost souboru nesmí přesáhnout 100 megabajtů. Chcete-li poslat větší soubor, nezbývá než rozdělit ho na několik menších. Ty si pak příjemce po jednom stáhne a následně opět spojí do jednoho souboru. K rozdělování a spojování souborů se ještě dostaneme, nejprve ale pár důležitých upozornění:

  • Zatímco stahování souborů (download) probíhá v závislosti na kvalitě vašeho internetového připojení celkem svižně, nahrávání souborů z vašeho počítače na internet (upload) bývá většinou pomalejší - internetoví poskytovatelé totiž většinou nabízejí pro upload mnohem menší rychlost než pro download.
  • Pokud nahrajete na internet písničku, film nebo počítačový program a zpřístupníte ji dalším osobám, v drtivé většině případů porušujete autorský zákon a dopouštíte se trestného činu.
  • Otázka trestnosti samotného stahování multimediálního obsahu pro osobní potřebu je komplikovanější a je nad rámec tohoto textu - odkazujeme proto čtenáře na autorský zákon. Budete-li pátrat na internetu po článcích na toto téma, zaměřte se raději na novější články - situace se může v souvislosti s novelizacemi autorského zákona rychle měnit a neznalost zákona neomlouvá...

Chceme-li tedy nahrát na RapidShare nějaký soubor a ten pak zpřístupnit ostatním, postup je jednoduchý. Hned na úvodní stránce RapidShare je formulář pro nahrání souboru: tlačítkem Procházet vybereme soubor na našem počítači, který chceme nahrát, a pak klepneme na tlačítko Upload!:


Na obrazovce můžeme sledovat průběh uploadu. Nahrávání může u velkých souborů trvat třeba i desítky minut, buďte trpěliví...


Po nahrání souboru se nám objeví obrazovka informující nás, že nahrání proběhlo úspěšně. Nyní musíme kliknout na odkaz, který je na stránce úplně dole (I don't want a collector's account right now. Just give me the download-link.):


Po kliknutí na odkaz se nám objeví obrazovka, na níž máme dva odkazy. Nejdůležitější je ten první - to je totiž adresa, na které je náš soubor uložen. Adresa, kterou budete dávat lidem, kteří si budou chtít váš soubor stáhnout:


Když na odkazu klepnete pravým tlačítkem myši a z nabídky vyberete Kopírovat zástupce (v jiných prohlížečích najdete příkaz, který se může jmenovat trošku jinak - například Kopírovat adresu odkazu ve Firefoxu), zkopíruje se adresa do schránky a klasickým CTRL+V ji pak můžete vložit do emailu, ICQ či jinam, jak potřebujete.

Druhý odkaz vám bude užitečný v případě, že budete chtít nahraný soubor zase smazat. Může se to hodit například tehdy, když si ten, komu jste dali odkaz pro stažení, už soubor stáhnul, a nechcete, aby váš soubor na RapidShare dále zůstával. Když soubor nesmažete, nic se neděje - po třech měsících "nevyužívání" soubor bude vymazán automaticky. Budete-li chtít soubor smazat sami, odkaz pro odstranění si určitě někam uložte, později už se k němu nijak nedostanete!

A to je vlastně celé, ani to nebolelo :-) Na závěr ještě slíbený postup v případě, že soubor, který chcete poslat, je větší než 100 megabajtů.

Žádné komentáře: